Please set your Main Menu on the Appearance > Menus page. For more information please read the documentation.

Apple geeft duidelijk signaal over duurzaamheidsbeleid

 

Wie het nieuws rondom Apple een beetje volgt zal het duurzaamheidsbeleid van Apple niet zijn ontgaan. Apple CEO Tim Cooks gaf een belegger een flinke veeg uit de pan:

“Als je wilt dat Apple alleen dingen doet met een winstmotief, dan moet je dit aandeel laten varen.” — Tim Cook

Ook maakt het Amerikaanse elektronicabedrijf steeds meer gebruik van saffier in haar productlijn; een duurzaam, helder en krasbestendig mineraal. Zo worden de camera van de iPhone 5 en de vingerafdrukscanner van de iPhone 5s al van dit materiaal gemaakt. Maar er zijn voor de toekomst nog meer plannen met saffierglas. Zo gaan er geruchten dat de schermen van de nog aan te kondigen iPhone 6 helemaal van saffier zullen zijn. Een gerucht dat ondersteund wordt door de voorraad saffier die Apple inmiddels bezit, want die zou ondertussen groot genoeg zijn om de komende drie jaar probleemloos schermen te kunnen produceren.

Groene productiemethodes

think-greenerBehalve geavanceerde technieken voor haar gebruikers, zorgt Apple ook graag voor een betere wereld. Dat blijkt in ieder geval uit een blik op de productiefaciliteiten waar de saffierkristallen gemakt worden. Deze bevindt zich in Mesa, Arizona en zou compleet onafhankelijke van fossiele energiebronnen moeten worden. Daarbij wordt de fabriek voornamelijk draaiende gehouden door het gebruik van aardwarmte.

Bij energie uit aardwarmte wordt er uitgegaan van het principe dat er temperatuurverschil is tussen het aardoppervlak en warmtebronnen die dieper in de aarde zijn gelegen. Denk hierbij aan geothermische verschijnselen als de geisers op IJsland en je hebt al een aardig idee van hoe dit werkt. Met deze aardwarmte kun je de temperatuur van een fabriek regelen, maar kan er ook energie opgewekt worden.

Duurzame ambities

De faciliteit in Arizona is overigens niet de enige locatie waar Apple produceert met oog voor het milieu. Zo is er ook al een datacentrum in North Carolina dat is uitgerust met enorme zonne-installaties en is er een ander datacentrum in Californië dat voornamelijk wordt aangedreven door windenergie.

Het elektronicabedrijf heeft duurzame ambities maar lijkt echter niet altijd even transparant. Zo weigerde Apple voor het onderzoek van het Carbon Disclosure Project (CDP) in september transparantie te geven over de CO2-uitstoot. Ook werkt het bedrijf niet mee met Vodafone’s eco-score project die de duurzaamheid van verschillende mobiele telefoons inzichtelijk maakt. Hierdoor zijn de iPhones bij Vodafone opmerkelijk genoeg de enige smartphones die geen eco-score bevatten.

Wel stelt Apple dat van al het energieverbruik samen nu 75% afkomstig is van duurzame energiebronnen. Zo bewijst Apple zicht niet alleen op het gebied van technologie een voorbeeldige voorloper, maar geldt dat eveneens voor de milieuvriendelijkheid van hun productiemethoden.

 

Tags: