Please set your Main Menu on the Appearance > Menus page. For more information please read the documentation.

De elektrische auto wordt volwassen

 

elektrisch autoHoeveel mensen ken je in je eigen omgeving die in een elektrische auto rijden? Als je die vraag met 1 kunt beantwoorden ben je eigenlijk al een uitzondering op de regel, want het aantal elektrische auto’s dat op de Nederlandse wegen rijdt is nog steeds niet groot. Toch is de verwachting dat dit de komende jaren een flinke vlucht zal nemen. Nu zijn het vooral de leaserijders die vanwege de fiscale voordelen kiezen voor een elektrische auto, maar ook consumenten zullen meer en meer auto’s met een stekker aan gaan schaffen.  Daarvoor zijn verschillende redenen te noemen, die we eens nader zullen bekijken.

 

De elektrische auto wordt eindelijk een échte auto

Voor veel automobilisten was de elektrische auto tot nu toe geen volwaardige vervanging voor de oude rijervaring. Een beperkte afstand die je af kunt leggen in combinatie met niet al te sportieve eigenschappen maakten het nog geen onweerstaanbaar alternatief. De laatste jaren verschijnen er echter steeds meer modellen op de markt die wat betreft vermogen en techniek zeker niet onder doen voor de traditionele auto.

De Tesla Model S is hier een goed voorbeeld van. De standaard versie van deze Amerikaanse sedan trekt in maar liefst 5,6 seconden op van 0 tot 11 kilometer per uur, bij de meest uitgebreide versie kan dat zelfs in 4,4 seconden. Ook de actieradius is indrukwekkend: van 390 kilometer in de standaard uitvoering tot 502 kilometer bij het meest complete model.

 

Groeien kost tijd

Veel media berichten over de nog steeds matige populariteit van elektrisch vervoer, maar het is goed om daarbij te beseffen dat dit ook nog altijd een markt is die in de kinderschoenen staat. Kijkend naar de huidige ontwikkelingen zien we dat autofabrikanten in staat zijn om auto’s te maken die steeds zuiniger, efficiënter en vooral aantrekkelijker voor de klanten zijn. In het topsegment zijn wat dat betreft nu zeker al veel meer aansprekende modellen te zien, dus de grootste uitdaging is om dat nu ook te realiseren voor de modale autorijder.

Daar liggen absoluut kansen, want uit onderzoek van KPMG blijkt dat de komende jaren het zuinig rijden voor veel automobilisten de doorslaggevende reden zal zijn in de keuze van een auto. Dit gaf in ieder geval 90% van de 200 voor dit onderzoek ondervraagde topmanagers uit de autobranche aan. Als het in de komende jaren lukt meer oplaadpunten te plaatsen en auto’s met een grotere actieradius te ontwikkelen, staat er nog weinig in de weg om de elektrische auto eindelijk eens die flinke groei te laten doormaken. Daarnaast blijft natuurlijk ook het milieuaspect meespelen. Bestaande motoren worden dan misschien schoner, zo schoon als een elektrische motor worden ze toch echt nooit.

auto-infographic

 

Tags: